Tapetuppsättning

Denna beskrivning bygger på ett antal handböcker från tidigt 1900-tal och framåt, samt egna erfarenheter. Är det något du vill veta mer om så ring eller skriv till oss så ska vi komplettera beskrivingen.

Verktyg
De viktigaste verkygen är:
Brytbladskniv för att skära rent. Bryt blad ofta så att kniven hela tiden är vass
Roller med tråg/borste för att stryka klister på tapeten/väggen
Tapetborste för att stryka ut tapeten på väggen
Lod för att se att tapeten hänger rakt (har man inget riktigt lod kan man hänga en mutter i ett snöre)
Stållinjal/bred spackelspade för att skära rent
Stege för att kunna arbeta bekvämt
Penna för diverse anteckningar och markeringar
Tvättsvamp och vatten att torka bort överflödigt klister med

Dessutom är det bra med:
Tapetsax för att klippa våder, klippa runt uttag, skära rent
Tapetbord för att få en bra arbetsyta
Golvpapper för att skydda golvet
Tapetlinjal och tapetskärare för att skära rent icke kantskurna tapeter
Klistermaskin för att enklare klistra papperstapeter. Värt att tänka på är att det behövs 3-5 liter klister extra i maskinen bara för att den ska fungera och att rengöringen tar ganska lång tid, så den lönar sig bäst till större projekt.
Skruvmejslar för att ta bort vägguttag och strömbrytare. Kom ihåg att bryta strömmen!
Skarvhyvel för att hyvla bort överlappande skarvar på gamla tapeter
Tapetnedtagare för att ånga ned gamla tapeter
Tapetlösare för att lättare lösa klistret på gamla tapeter
Arbetslampa. Underskatta aldrig nyttan med bra belysning
Samarbetspartner för att göra det hela lättare. En kan lyfta och den andra styra och den ene kan passa in uppe och den andre nere.

Klister
Det finns ett antal olika klistersorter och ett antal olika klistertillverkare på marknaden. Våra rekommendationer bygger på våra egna erfarenheter. Vi vet att de fungerar och ger ett bra resultat, både på gamla och nya, enkla och exklusiva tapeter.
Hernia 1870 - Papperstapeter
Hernia Vinyl- och vävlim - Vinyl- ,sjögräs- , mocka-, velour- och textiltapeter
Hernia NW - Nonwoven-tapeter (Easy Up)
Samtliga dessa klister är färdigblandade vilket ger ett jämnt och lättarbetat klister med minimalt med vatten.

Dessutom har följande tillverkare egna klister som vi kan beställa hem:
Lim- & Handtryck, Sanderson, Romo, Cole & Son, och Farrow & Ball.

Förarbete
För att uppnå optimalt resultat ska man göra följande:
Alla gamla tapeter och tapetrester tas bort. Väggen spacklas och slipas så att den är helt jämn och målas med en grundfärg (primer). Därefter sätter man upp makulaturpapper (lining paper) horisontellt som målas i tapetens bakgrundsfärg. Om tapeten är mörk eller i en kraftig färg kritar man kanten på tapeten i samma färg. Därefter sätts tapeten upp kant i kant alternativt med överlappning beroende på hur mönstret passar.

I praktiken skippar man oftast något eller några av dessa steg av kostnadsskäl, men får samtidigt vara beredd att kompromissa med slutresultatet. Syftet med grundfärg och makulaturpapper är dels att försäkra sig om att tapeten får ett ordentligt fäste och minska risken för att den drar ihop sig när den torkar, med glipor mellan våderna som följd, dels att eventuella problem i väggen, t ex fukt eller basiska ämnen i en nyputsad vägg, inte ska angripa tapeten. En bra uppsatt slät papperstapet kan fungera som ersättning för makulaturpapper, bara man ser till att hyvla bort eventuella överlappande skarvar. Låter man den gamla tapeten sitta kvar ska man också skära upp den i alla hörn.

Oavsett om man sätter makulaturpapper eller ej så är det alltid en fördel om man målar underlaget i samma färg som tapetens bakgrundsfärg om man sätter kant i kant, i synnerhet om man sätter en svart tapet på en vit vägg eller tvärtom. Skulle det bli glipor mellan våderna så syns de betydligt mindre. Vill man spara tid och pengar så kan man försöka måla där man uppskattar att skarvarna hamnar.

Om man sätter en svart/mörk tapet tryckt på vitt/ljust papper med överlappning så kommer kanterna på tapeten att lysa. För att undvika detta bör man måla kanterna med krita i en liknande färg. De flesta moderna mörka tapeter har redan färgade kanter, men man bör vara observant, inte minst vad gäller mörka tapeter från 50- och 60-talen som ju ska kantskäras och sättas med överlappning.

Kontrollera tapeterna
Det första man bör göra är att kontrollera att alla rullar tillhör samma batch, dvs att de är tryckta samtidigt och inte skiljer i färg. Batchnumret hittar man på tapetens etikett eller i stämpeln på äldre tapeter. Därefter öppnar man rullarna och går igenom dem för att se så att de inte har några tryckfel eller andra defekter. Om man anlitar en målare bör man kontrollera rullarna innan han/hon anländer eftersom han/hon annars kanske vill ha ersättning för sin resa och förlorad arbetstid. Skulle det finnas felaktigheter så kontaktar ni oss.

På många engelska tapeter hittar man det gamla uttrycket Shade before hanging, med vilket menas att man efter att ha skurit till våderna ska lägga dem i ordning ljusast till mörkast för att undvika tydliga nyansskillnader mellan våderna. Moderna tapeter är så enhetliga i färgen inom samma batch att detta knappast är relevant längre, men det kan vara värt att tänka på om man sätter upp äldre tapeter.

Loda
Börja med att bestämma var första våden ska hänga. Traditionellt går man från ett fönster och in i rummet eftersom man annars får fula skuggor från de överlappande skarvarna, men eftersom man numera ofta sätter tapeterna kant i kant så är detta inte lika viktigt längre. Loda och markera en linje en vådbredd in från väggen så att du har något att följa.

Loda flera gånger under arbetets gång, särskilt om du sätter med överlappning. Det är mycket viktigt att loda när man börjar på en ny vägg samt när man tapetserar runt en dörr eller ett fönster, eftersom det annars är väldigt lätt att det blir snett.

Riva våder
Att riva våder betyder att man kapar våderna (tapetlängderna) i rätt längd. Traditionellt har man rivit av våderna mot en skarp kant, därav namnet, men det går lika bra att skära eller klippa. Det går att riva till alla våderna innan man börjar klistra och sätta upp om man känner att man hanterar det. Det är dock lätt att det blir fel om man inte är van och har en tapet med mönsterpassning. Tänk också på att många tapeter har förskjuten mönsterpassning, dvs varannan våd sätts en halv rapport eller ibland 1/3-dels rapport ned, samt att ha tillräcklig marginal eftersom avståndet mellan golv och tak faktiskt kan variera i rummet. Är man mer försiktig hänger man upp en våd i taget, håller upp rullen bredvid och märker ut var den ska kapas.

Klistra
En traditionell papperstapet sväller när den får klister på sig. Man måste därför stryka klister på den, vika ihop ändarna mot varandra, och låta den ligga och svälla några minuter (ca 3-5 minuter, försök dock att låta alla våder svälla lika mycket). Om man inte låter tapeten svälla så kommer den att börja svälla efter uppsättning, med blåsor till följd. Det är viktigt att se till man får klister över hela tapeten, och särskilt ända ut i kanterna eftersom dessa annars reser sig när tapeten kommer upp.

De nya nonwoven-tapeterna (kallas ofta Easy Up) är formstabila, dvs de sväller inte när de får klister på sig och därför kan man klistra direkt på väggen. Rolla upp klister, ej för tjockt, drygt en vådbredd i taget. Arbetar man långsamt kan man behöva stryka lite nytt klister där skarven till förra våden hamnar.

Andra typer av tapeter klistras enligt följande: Vinyltapet med pappersbaksida - Klistra på tapeten. Vinyltapet med vävbaksida - Klistra på väggen. Mocka- och velourtapet - Klistra på väggen. Flocktapet med pappersbaksida - Klistra på tapeten. Flocktapet med nonwoven-baksida - Klistra på väggen. Foliebakgrund - Klistra på väggen.

Häng våden
Traditionellt har man satt tapeter med ca 5 mm överlappning, dels för att tapeterna kantskars manuellt och kanterna inte blev helt raka, dels för att papperstapeter drar ihop sig när de torkar och det finns risk för att det blir en glipa mellan våderna. Moderna nonwoven-tapeter kan dock sättas kant i kant med närmast osynliga skarvar till följd och de flesta papperstapeter har också mönstret tryckt så att de passar bäst kant i kant. Se ovan under Förarbete om hur man undviker synliga glipor. Man bör också tänka på att lägga, snarare än att dra, tapeten på plats för att inte skapa ytterligare spänningar i tapeten, samt att trycka fast skarvarna ordentligt (används en skarvroller så bör den vara mjuk hellre än hård för att inte göra märken).

Sätter man kant i kant så är det extra viktigt att första våden hänger rakt eftersom möjligheten att korrigera efter hand är liten. Sätter man med överlappning är möjligheterna till korrigering större, men man bör å andra sidan loda med jämna mellanrum för att se att man inte hamnar snett.

När våden är på plats stryker man ut den med en tapetborste så att blåsorna försvinner (så kallade tapetverktyg i plast rekommenderas inte eftersom de kan skada ytan). Det är inte alltid man får bort alla blåsor på en papperstapet men den drar ihop sig när den torkar. Blåsor kan också bero på att ett gammalt tapetlager har lossnat av klistret. De brukar dock försvinna efter några timmar när klistret torkat. Desto viktigare är det att man får bort alla blåsor på en nonwoven-tapet eftersom de inte kommer att försvinna när klistret torkat.

Hörn
När man kommer till ett hörn klyver man våden så att att ca 2 cm överlappar på nästa vägg. Tryck fast tapeten ordentligt i hörnet. Därefter lodar man och hänger resten av våden eller en ny våd med början i hörnet.

Skär rent
Att skära rent vid golv och tak är något av det svåraste i samband med tapetuppsättning. Det är mycket viktigt att kniven hela tiden är vass så bryt blad ofta. I annat fall är det lätt att den våta tapeten trasas sönder. Kan man ta bort eventuella lister vid golv och tak så underlättar det givetvis (fram till 1950-talet använde man nästan alltid bårder uppe vid taket för att få snygga avslut). Använd alltid en stållinjal eller en bred spackelspade att skära längs med.

Ett alternativ till kniv är att använda en tapetsax. Är den riktigt vass kan man skära med den, annars kan man markera med den och sedan lyfta på våden och klippa längs med markeringen.

Tvätta rent
Har man en tapet som tål vatten så bör man tvätta bort alla klisterfläckar med ljummet vatten löpande för att undvika blanka fläckar. Det är vanligt att klister tränger ut i skarvarna när man stryker ut tapeten och att man får klister på tak och golvlister.KUNDVAGN


Kundvagnen är tom.

Farrow & BallSandberg