Vanliga frågor (FAQ)

Kan man få mängdrabatt?

Vi strävar efter att ge bra pris från första rullen/metern/litern. Det hindrar inte att vi ibland kan ge ännu bättre pris på vissa artiklar i samband med större beställningar. Håller du på med ett större projekt så maila oss för en offert.

Har ni inredar-/arkitektrabatt?

Om du jobbar professionellt med inredning, t ex som inredningskonsult, arkitekt, eller stylist, så kan du ansöka om ett inredarkonto hos oss. Vi behöver en kopia på aktuellt registreringsbevis där det framgår att företaget sysslar med inredning.

Kan ni sy gardiner?

Ja, vi samarbetar med en av Malmös mest rutinerade sömmerskor och kan hjälpa dig med sömnad av gardinlängder, hissgardiner, kuddar och mycket mer. Vi kan även komma ut på plats för mätning och montering (Malmö med omnejd).

Ska man sätta en papperstapet med överlappning?

Papperstapeter sväller när de får klister på sig och vill dra ihop sig när de torkar. Det blir snyggast att sätta dem kant i kant, men man måste vara medveten om att skarvarna kan dra isär och det blir en glipa mellan. För att undvika detta bör man lägga våderna så nära varandra man kan och inte dra dem mot varandra. Det är också bra om man sätter tapeten på ett underlag där klistret snabbt får fäste, som papper. Hårda underlag som ren puts innebär större risk för glipor. För att minska skadorna om det skulle bli en glipa rekommenderas att måla underlaget i samma färg som tapeten.
Vill man inte ta några risker så kan man sätta tapeterna med överlappning. Då får man istället synliga skarvar och sämre mönsterpassning.
Papperstapeter som inte är kantskurna ska alltid sättas med överlappning eftersom de inte kan skäras så rakt att de kan sättas kant i kant. Ena sidan skärs helt ren och på den andra lämnas ca 5 mm för överlappning.

Vilket skick är de gamla tapeterna i?

Alla gamla tapeter är i så gott som nyskick om inte vi säger något annat vid beställningen. Eftersom tapeter tillverkade fram till och med 60-talet aldrig varit förpackade kan det förekomma skador på rullarna eller att rullar är kapade. Vi säljer de bästa rullarna först, men om det bara finns skadade eller kapade rullar kvar så berättar vi detta vid beställningen och erbjuder motsvarande rabatter.
Mindre skador som små (mindre än 10 cm) revor i början av oinplastade tapeter eller skador på plastförpackningen ger vi inga rabatter för.

Är det svårare att sätta upp gamla tapeter?

För nästan alla gamla tapeter gäller standardreglerna för uppsättning av papperstapeter, dvs att man klistrar på baksidan av våden, viker ihop den, och låter den svälla några minuter innan man hänger upp den, oftast med lite överlappning, därefter stryker man bort alla luftblåsor med en mjuk borste. Till detta kommer att man måste skära bort kanterna på tapeter som är tillverkade före ca 1970, eftersom dessa inte är kantskurna. Det är inte svårt men tar lite extra tid. På varje artikel har vi angivit om den är kantskuren eller inte.
Eftersom äldre tapeter är tryckta med vattenlöslig limfärg så är de svårare att hantera eftersom man måste undvika att få vatten- och klisterfläckar på framsidan. I slutet av 1950-talet började det bli vanligt att man la ett tunt plastskikt över färgen vilket gjorde dem avtorkbara och sedan andra hälften av 1960-talet är så gott som alla tapeter vattenfasta. På varje artikel har vi angivit om den är vattenfast eller inte.

Kan man få prover?

Ja, vi skickar stora eller små prover så att du kan vara helt säker på färg och struktur innan du beställer (läs här för utförligare villkor). Smärre färgskillnader kan förekomma mellan prov och vara.

Kan ni skicka högupplösta bilder på tapeter?

Endast till press.

Varför töms min kundvagn plötsligt?

Varje gång du loggar in, gör en sökning eller lägger något i kundvagnen så startas en så kallad session. Under en sådan session kan webservern lagra den information du skickar till den och se att den tillhör dig (OBS! ingen personlig information skickas till webservern utan din vetskap). Av säkerhetsskäl så avslutas sessionen om du varit inaktiv under en period, för att till exempel ingen ska kunna handla på ditt konto om du skulle glömma logga ut.

Måste man köpa en hel rulle?

Nej, om vi har en provrulle, vilket vi har på nästan alla äldre tapeter och en del nytillverkade, så kan man köpa metervis också. Pris från 100 kr/m.

Köper ni tillbaka rullar om det blir någon över?

Vi har 14 dagars öppet köp på alla äldre artiklar. Vi har inte öppet köp på beställningsvaror. För ångerrätten vid distansköp gäller att man får skicka tillbaka hela beställningen inom 14 dagar från mottagandet, men ej delar av den. Handtryckta tapeter är undantagna från ångerrätten eftersom de oftast tillverkas på beställning. Se mer under Köpvillkor.

Ni sa att vi behövde fyra rullar men vi klarade oss på tre, varför då?

Beroende på hur mycket spill det blir på varje våd kan man få ut olika antal våder per rulle. Vi måste räkna så att det garanterat räcker eftersom det är risk att man inte får tapeter från samma färgbad om man måste komplettera. Läs mer under Beräkna åtgång om hur vi räknar. Tyvärr kan vi inte köpa tillbaka överblivna rullar av beställningsvaror. Eftersom små skillnader kan få stora konsekvenser så rekommenderar vi att man mäter så noggrannt som möjligt.

Hur betalar man?

Vi skickar mot postförskott till privatpersoner och mot faktura med 20 dagars betalningstid till företag. Se mer under Köpvillkor.

Kan man betala med kort?

Vi arbetar på en lösning för att betala med kort.

Varför kan man inte se full bredd på alla tapeter?

Vi på Tapetorama har sålt tapeter på internet sedan 2001 och har hela tiden varit något av pionjärer på området. Tyvärr har inte branschen hängt med riktigt och vi får fortfarande ett väldigt begränsat bildmaterial från våra leverantörer. Vårt mål är hela tiden att visa en närbild och ett större avsnitt av varje tapet, men ofta får vi tyvärr nöja oss med en tapet i annan färg, och ibland kan vi inte visa något större avsnitt alls.

Jag söker en Boråstapet som utgick 1999, har ni den?

Nej, vi har bara tapeter tillverkade fram till ca 1980 i vårt lager. Alla andra tapeter är beställningsvara och är de utgångna kan vi inte få tag på dem.KUNDVAGN


Kundvagnen är tom.