Vad ska jag välja?

Vi har vit köksinredning och ett matbord i valnöt. Vad ska vi välja för tapet?
Vi får ofta frågor som denna och de är nästan omöjliga att svara på direkt eftersom det är så många faktorer som avgör vad som passar någon. Därför brukar vi rekommendera att man börjar med att bläddra i vårt sortiment för att se om man hittar några favoriter, och utifrån dessa kan vi lättare ta fram alternativ. Här nedan ska vi ge några tips om vad som kan vara värt att tänka på när man ska välja tapet som går lite bortanför de traditionella råden att mörka väggar får ett rum att kännas mindre och randiga tapeter får det att kännas högre.

Associationer
Vi har alla olika erfarenheter och därför associerar vi olika kring mönster och färger. Samma blommiga tapet kan upplevas som för skrikig av en, för tantig av en annan, för mesig av en tredje, och helt rätt för en fjärde. Vår erfarenhet är att man oftast har mest positiva associationer till de mönster och färger som fanns när man var liten, och mest negativa till det som fanns när man var i 20- till 30-årsåldern. 40-talisterna hyser ofta stor motvilja mot 70-talstapeter, medan de har lättare för 50-talets blommiga tapeter eller det tidiga 60-talets grafiska mönster. Samtidigt är personer födda under 60- och 70-talen mest positiva till tapeterna från denna period, men har svårt för något som påminner om 80- eller 90-tal.
 Vi på Tapetorama har våra historier och associationer vilket så klart påverkar inte bara vad vi rekommenderar utan också hela sortimentet i butiken och vår idé om vad som är till exempel funkis stämmer inte nödvändigtvis med någon annans uppfattning.

Färg, struktur och mönster
Färg och struktur är oftast viktigare än mönstret på en tapet, trots att det gärna är mönstret man pratar mest om. En enfärgad tapet kan vara helt rätt i en miljö om färgen stämmer, medan ett mönster, oavsett hur mycket man tycker om det, kan vara omöjligt att använda om det inte finns i rätt färger. Det är också färgen, minst lika mycket som mönstret, som gör att vi associerar något till en viss tidsperiod. En tapet tryckt på 1970-talet med ett 1800-talsmönster leder ofta associationerna mer till 70-talet eftersom den har de typiska färgerna och strukturen hos tapeter från denna tid.

 Det finns idag flera olika tekniker för att trycka tapeter. Traditionellt limtryck, där varje färg trycks med en utskuren vals, har fått en renässans de senaste åren. Tekniken ger en levande, lite ojämn struktur som ser handmålad ut. Pionjärer i Sverige var Lim & Handtryck som trycker med linoljeförstärkt limfärg och gamla originalvalsar på en maskin från 1800-talet, men också Sandberg och Boråstapeter marknadsför nu vissa kollektioner som limfärgstryckta, och de flesta engelska tapettillverkarna har åtminstone en del av produktionen gjord med limtryck. Det är dock få som kan återskapa den speciella matta yta som finns hos gamla tapeter tryckta med äkta limfärg, som dessutom ofta är sinnrikt präglade.  Handtryckta tapeter kan vara screentryckta eller blocktryckta och har ofta en speciell lyster och kvalitet i färgerna som är svår att efterskapa i massproducerade maskintryck.

Samverkan och kontrast
Det är naivt att tro att en fondtapet i sig kan rädda hela rummet, och få tapeter tål att stå helt nakna för sig själva. Det är samspelet med möbler, textilier och andra föremål som gör att en miljö lyfter. Utgå därför gärna från några föremål och möbler som antingen genom samverkan eller kontrast kan skapa en spänning tillsammans med tapeten. Det är så miljöbilderna i våra kollektionsböcker och på vår hemsida är gjorda. Kombinationen av en 60-talsvas och en blekgrå grafisk tapet från samma tid kan skapa något som de aldrig skulle kunna åstadkomma var för sig.

 Återigen är det de personliga associationerna som bestämmer vad som känns rätt eller fel. Det kan dock vara tacksamt att utgå från ett visst tema när man inreder en miljö. De kan vara geografiska, som den blommigt romantiska Country Living-stilen, den strikta, minimala urbana stilen och den marint inspirerade New England-stilen, eller historiska, till exempel art deco, gustavianskt och funkis, eller varför inte leka med estetiken från cirkus, flygplatser eller amerikanska diners. Inspiration kan man hitta i inredningstidningar eller böcker.

Huset bestämmer också
Det som är svårast att ändra på i ett rum är det som utmärker själva husets stil, dvs proportioner, stuckaturer, dörrar, lister, fönstertyp, golv, etc. Man kan förstås välja att strunta i det och försöka skapa en gustaviansk herrgårdskänsla i en modern lägenhet, men det är ofta lättare att nå ett bra resultat om man arbetar i samma tradition som huset är byggt i. Stora klassiska medaljonger kommer väl till sin rätt i stora rum med högt i tak och väggpanel, och grå 60-talstapeter passar väldigt bra med ekparkett och eklister i ett 60-talshus.
 Vissa mönster känns också mer passande i speciella rum än andra, till exempel tycker många att abstrakta mönster passar bättre i köket än romantiska blommor.

Inne och ute
En av de få saker man med säkerhet kan säga om smak är att det som är inne idag är ute i morgon (en annan är att allting kommer tillbaka). Ska man välja något som håller en längre tid bör man kanske därför inte välja det som är mest uppenbart inne just nu. Många mönster har hög wow-faktor, men tenderar därför också att bli överexponerade i media. Vi känner att trenden pekar mot mer exklusiva tapeter och handtryck, där sannolikheten att man ser tapeten i ett annat sammanhang är mindre. Tänk också på att färger är minst lika tidstypiska som mönster.

Att välja tillsammans
Emellanåt kommer ena parten i ett hushåll in i vår affär i syfte att göra ett första urval som den andra parten sedan kan välja från. I nio fall av tio vill den andra parten ha något helt annat och det första arbetet är ogjort. Vårt blygsamma råd är att man tillsammans på vår hemsida går igenom vårt sortiment så att man är någorlunda överens om vad man är ute efter, och därefter kommer till vår butik och tittar på alternativ i samma stil.

Beställ ett prov
Man bör alltid om möjligt se tapeten i den miljö den är tänkt att sitta i. Vi kan aldrig göra full rättvisa åt en tapet på vår hemsida. Och eftersom vi ofta har kunder om åker långt för att se våra kollektioner i verkligheten så måste vi alltid ha dem tillgängliga i butiken och vi lånar därför normalt inte ut dem om vi inte har dubletter. Därför rekomenderar vi att man beställer ett stort eller litet prov på tapeten innan man bestämmer sig.

Gå på magkänslan
Strunta i vad andra säger är rätt eller fel. I slutändan är det du som kommer att leva med tapeten och om du fastnat för en tapet som känns rätt så är sannolikheten stor att du kommer att bli nöjd.KUNDVAGN


Kundvagnen är tom.

MajvillanFerm Wallpaper